tiistai 30. elokuuta 2016

Mikä luo hyvinvointia Taipalsaarella?

Heinäkuun alussa keräsimme Taipalsaari-päivillä kuntalaisilta ja kesäasukkailta tietoa siitä, mikä Taipalsaarella luo hyvää mieltä tai minkä kehittäminen loisi sitä lisää. Vastauksia kertyi 167 – kaikki on luettu läpi ja niistä nousi esille monta hienoa asiaa Taipalsaarella. 

Luonto, liikuntamahdollisuudet, koulut, kirjastot, uusi nuorisotalo, kyläyhdistykset ja tapahtumat muun muassa saivat kiitosta. Kehitettävää keksittiin esimerkiksi rantojen kunnossa, tieasioissa, liikuntapaikoissa ja kunnan tiedottamisessa. Hyvinvointi on kokonaisuus, joka muodostuu monenlaisista tekijöistä, se kävi vastauksista erinomaisesti ilmi.

Nyt etsimme vielä lisää tietoa siitä, kuinka kuntalaiset hyvinvoinnin Taipalsaaren alueella näkevät. Kerättyjen tietojen perusteella lähdemme toteuttamaan pieniä pilottikokeiluja syksyn 2016 aikana. Asukkaiden äänen kuunteleminen auttaa kehittämään kunnan toimia eteenpäin. 

Keräämme vastauksia tänään ti 30.8. illalla klo 18.00-19.30 Taipalsaaren kunnan järjestämillä Sivistysmessuilla Kirkonkylän koululla. Tervetuloa mukaan!

Voit myös vastata kyselyyn netissä: KLIK!
Taipalsaaren kunta arpoo kyselyyn vastanneiden kesken palkintoja, joten voit halutessasi jättää yhteystietosi tätä varten. Kysely on auki 15.9. asti.



Hyvinvointikyselyä toteuttavat yhteistyössä Taipalsaaren kunnan sivistystoimi sekä Luotsie -hanke. Taipalsaaren kunta kerää kyselyn avulla tietoa kunnan palvelujen kehittämiseen. Samalla se etsii uusia avauksia mm. ennaltaehkäiseviin hyvinvointipalveluihin liittyen.

Kuinka tämä kaikki liittyy Luotsie-hankkeeseen? Me olemme mukana etsimässä kunnan kanssa yhteistyökumppaneita koulu- ja elinkeinopuolelta, jotta esille nousseita kehittämiskohteita voidaan lähteä viemään käytäntöön. Yhteistyö luo mahdollisuudet uudenlaisiin tapoihin toimia kuntaorganisaatiossa. Asioiden katsominen luovan osaamisen näkökulmasta tuo erilaista näkökulmaa sivistystoimen toimintaan. Luotsie-hankkeen toinen toteuttaja Saimaan ammattikorkeakoulu pyrkii kunta-yhteistyöllä luomaan uudenlaista yhteistyörakennetta, joka jatkuu hankkeen päätyttyäkin.

Tiivistetysti näihin kysymyksiin etsimme nyt vastauksia:
  • Mikä luo hyvää mieltä Taipalsaarella?
  • Mikä toimii Taipalsaaren kunnassa?
  • Mikä voisi toimia vielä paremmin?
  • Mitä taipalsaarelaiset tekevät jo onnistuneesti yhdessä?
  • Mitä palveluja kunnasta löytyy ja mitä voisi vielä löytyä?
  • Löytyykö Taipalsaarelta tarpeeksi mahdollisuuksia harrastaa?




Heini Kähkönen, projektipäällikkö, Luotsie
heini.kahkonen(at)humak.fi

maanantai 29. elokuuta 2016

Luova osaaja - kerro tarjonnastasi startup -yrittäjille!

Onko sinulla maakunnan mahtavimmat liikelahjat, parhaimmat muotoilutaidot tai tuoreimmat sisustusideat? Tarjoatko yrityksille uutta näkökulmaa graafiseen suunnitteluun, henkilöstön hyvinvointiin tai ohjelmapalveluihin?

Tervetuloa kertomaan osaamisestasi StartUpMillin yrittäjille!

Viikolla 38 järjestämme StartUpMillin tiloissa luovan paikallisen osaamisen teemaviikon. Käytössämme on Saimaan amk:n avokonttori-työpiste StartUpMillin yleisissä tiloissa. Pisteelle voi pystyttää kerrallaan 1-2 luovan alan osaajaa oman esittelypisteensä. Tilojen puitteissa vain luovuus on rajana kuinka haluat osaamistasi esitellä!

Paikkoja viikolle on vain rajoitetusti! Jokaiselle aamupäivälle otetaan eri esittelyt, eli kenenkään ei tarvitse olla paikalla koko viikkoa. Tämä on ainutlaatuinen ja ilmainen mahdollisuus päästä mainostamaan omaa osaamistasi paikallisille start up -yrityksille! Lisätietoja siitä mikä StartUpMill on: www.startupmill.fi

Haku esittelypaikkoihin on auki nyt! 
Vapaamuotoiset, lyhyet hakemukset on jätettävä to 8.9. klo 8 mennessä sähköpostitse: heini.kahkonen(at)humak.fi

Valinnoista ilmoitetaan ja esittelyajat sovitaan pe 9.9. aamulla.

Lisätietoja: projektipäällikkö Heini Kähkönen / Luotsie,
heini.kahkonen(at)humak.fi, puh. 020 7621 368


KENELLE?
Luovan alan ammattilaisille

MISSÄ?
SuM-tilat / Skinnarilan Technopolis / Laserkatu 6, 53850 LPR

MILLOIN?
ma-pe 19.9.-23.9.2016, klo 9.00-11.00 välillä

JÄRJESTÄJÄ:
"Luotsie"-hanke / Humak & Saimaan amk







 



torstai 25. elokuuta 2016

Ajatuksia assistentin työstä Luotsie-hankkeessa

Niin se kesä alkaa jo olla lopuillaan ja assistentin työt kohta pulkassa. Kesän aikana olen ollut mukana monissa tapaamisissa, käynyt Taipalsaari-päivillä keräämässä tietoa paikallisten asukkaiden ja kesämökkiläisten hyvinvoinnista, ideoinut muiden kanssa tulevia tapahtumia ja nähnyt, miten hankkeen tuloksia alkaa näkymään ihan konkreettisella tasolla.

Esimerkiksi viime viikolla kävimme Taipalsaaren kunnan kanssa läpi hyvinvointikyselyn tuloksia ja mietimme, miten esille tulleita asioita voidaan lähteä yhteistyöllä viemään eteenpäin. Myös hyvinvointikysely päätettiin järjestää uudelleen syksyllä pidettävän tapahtuman yhteydessä.
Samalla viikolla oli liikelahjojen asiakastapaaminen, jossa alueen luovien alojen osaajat pääsivät esittäytymään ja esittelemään tuotteitaan suoraan asiakkaalle. Tapaaminen meni hyvin ja ensimmäiset kaupat syntyivät jo heti paikan päällä. Asiakas arvosti sitä, kun pääsi näkemään tuotteet itse, tutustumaan niihin paremmin ja kuulemaan tekijöiden ideoita, miten tuotteita voi liikelahjoina käyttää.



Muiden asiakastapaamisten myötä on ollut ilo huomata, että paikallista osaamista arvostetaan ja halutaan tukea mahdollisuuksien mukaan. Yritykset haluavat paikallisia liikelahjoja ja hyödyntää alueen ammattilaisia. Yksi suurimmista esteistä, jotka vaikeuttavat tätä, on resurssien puute: ei ole tarpeeksi aikaa perehtyä paikallisten osaajien tarjontaan ja lähteä kartoittamaan heiltä saatavia palveluita. Ajan puutteen takia turvaudutaan helposti siihen aikaisemmin hyväksi koettuun, tuttuun vaihtoehtoon.

Toivottavaa olisi tulevaisuudessa yksi kanava, josta näkisi vaivattomasti paikalliset luovan alan osaajat ja heidän tarjoamat palvelut. Sen kautta olisi nopeaa ja vaivatonta ottaa yhteyttä palvelujen tuottajiin. Parhaimmillaan tällainen kanava helpottaa asiakkaan työtä ja madaltaa kynnystä käyttää paikallisia osaajia. Luovien alojen osaajille se antaa keinon tuoda osaamistaan esille ja saada uusia kontakteja.

Tällaisen kanavan rakentaminen vaatii kuitenkin paljon huolellista työtä toimiakseen kunnolla ja sisältää monia haasteita. Onneksi tällä hetkellä Luotsie -hanke tekee arvokasta työtä etsiessään uusia mahdollisuuksia, toimiessaan välittäjänä eri tahojen välillä ja rakentaessaan yhteistyökuvioita, joiden on tarkoitus kantaa eteenpäin hankkeen jo loputtuakin. Paikallinen osaaminen on voimavara, jota kannattaa hyödyntää!

- Anni
(liiketalous, Saimaan amk)