perjantai 30. syyskuuta 2016

Luovat aamukahvit




”Luovalle osaamiselle voisi olla käyttöä, mutta jonkun pitäisi tyrkyttää sitä, olla esillä ja tuoda ilmi osaamista.”

Persoonallisuus ja brändit korostuvat yhä enemmän yritysmaailmassa. Luovan alan ammattimaisilla osaajilla – suunnittelijoilla, muotoilijoilla, taiteilijoilla ja kädentaitajilla – on paljon annettavaa tällä saralla.

Luotsie -hanke toteutti erikokoisille yrityksille kartoituksen luovan alan osaamisen tarpeista kevään ja kesän 2016 aikana. Kartoitus toteutettiin Saimaan amk:n liiketalouden opiskelijoiden tekemillä haastatteluilla. Haastatteluissa selvitettiin mitä yhteistyötä luovan alan kanssa jo tehdään, millaista yhteistyötä kaivataan ja miten sitä voidaan edistää.




”Luovan alan pitää tuoda lisäarvoa ja myyntiä.”

Haastattelujen perusteella paikallista osaamista halutaan tukea. Uutuusarvoa, erottautumista, laatutyötä ja ammattimaisuutta arvostettiin. Isona ongelmana palvelujen käytettävyydessä pidettiin tiedon ja ajan puutetta – ei ole tietoa mistä pieniä paikallisia luovan alan osaajia tavoittaa. Isoissa yrityksissä ei ole aikaa lähteä yksittäisiä tekijöitä etsimään, sillä aika on rahaa. Tämä on myös syy, miksi ammattityöstä halutaan maksaa: kun laatu on taattu ja aikataulut pitävät, säästyy arvokasta aikaa.

Tarpeita siis löytyi, mutta myös tietämättömyyttä mistä löytää palveluntarjoajia. Kesällä Luotsie-hanke kokosi luovan alan osaajia yhteen ja ensin yrityksiin päin lähdettiin lähestymään yksittäisiä tuotetietoja keräämällä. Tämä tapa koettiin nopeasti hankalaksi ja sekavaksi. Myös erilaiset ideat yhteisesittelypisteistä ja -esitteistä olivat esillä, mutta toimivia ratkaisuja näihin ei löydetty.

Loppukesästä tarvetta ja ongelmaa vastaamaan kehitettiin ”Luovat aamukahvit” -konsepti, jossa luovan alan ammattilaiset pääsevät esittelemään kohdennetusti potentiaalisille asiakkaille palvelujaan.

Luovat aamukahvit tuovat asiakasyrityksille luovan alan osaajien tarjontaa näytille helposti. Samalla helpotetaan itsensä työllistäjien kynnystä ottaa yhteyttä isompiin yrityksiin. Aamukahvihetkissä yrityksille tuodaan paikan päälle heidän tarpeisiinsa vastaavaa 3-5 paikallista itsensä työllistäjää ja pienyrittäjää. Samalla tarjotaan kahvitarjoilut. Esittelyt pidetään tiiviinä, yhteensä puolessa tunnissa.

Ensimmäiset kahvihetket on sovittu lokakuulle ja konseptin halutaan jatkuvan hankkeen päätyttyäkin luovan alan osaajien omana pakettina. Kahvitilaisuuksien suunnittelussa on alusta asti hyödynnetty tiiviisti hankkeen ympärille muodostunutta luovan alan osaajien verkostoa. Pienten tekijöiden monialaisella yhteistyöllä voidaan saada lisää näkyvyyttä ja myyntiä.

Jos sinulla on kiinnostusta olla aamukahveissa mukana palveluntarjoajana tai -ostajana, ota yhteyttä!
Heini Kähkönen
heini.kahkonen(at)humak.fi
puh. 020 7621 368


Luovat aamukahvit -esitteen on suunnitellut Samu Koskinen / HitoHyvä ja nimen on keksinyt Henna Laitinen / DraamaSaapas


Ensimmäisenä tiedot myös Luovista aamukahveista tulevat Luotsie-hankkeen suljettuun, luovan alan ammattilaisille suunnattuun Facebook-ryhmään, jonka löydät täältä: KLIK!

perjantai 23. syyskuuta 2016

Liikelahjatori 1.11.

Yrityslahjat  -  Tyky-palvelut  -  Sisustus-, ohjelma- ja markkinointipalvelut

Aika: ti 1.11. klo 13–18 
Paikka: Siitolan kartano (Siitolankatu 2, Imatra)


Tapahtuman FB-sivu: KLIK!

Mitä?

Liikelahjatorilla esitellään paikallisten ammattilaisten laatutöitä yritysasiakkaille. Tilaisuudessa on mahdollisuus kohdennettuihin ennalta sovittuihin pikatreffeihin ja esittelypisteiden kierroksen kiertämiseen.

Tarkka ohjelma julkistetaan lokakuun alussa, haku auki esittelypaikkoihin on auki nyt.

Miksi?

Tilaisuudessa luovan alan ammattilaiset esittelevät omaa osaamistaan yrittäjien suuntaan. Yrittäjät taas löytävät tapahtuman kautta helposti yhdellä kertaa samasta paikasta omalaatuisia ja persoonallisia tuotteita asiakkaille, henkilökunnalle ja yhteistyökumppaneille.

Liikelahjatori tarjoaa yrityksille mahdollisuuksia löytää tapoja erottautua. 
Tapahtuman viesti on: älä tyydy tavanomaiseen, vaan tarjoa asiakkaillesi ja työntekijöillesi parempaa. Paikalliseen laatuun panostaminen kannattaa!

Kenelle?

Etelä-Karjalan alueen yrittäjille ja ammatinharjoittajille: liikelahjoja tarjoaville ja niitä ostaville.

Kuinka?

ESITTELYPISTEISTÄ JA TREFFEISTÄ KIINNOSTUNUT PALVELUNTARJOAJA/TUOTTEIDEN TEKIJÄ: Kirjoita lyhyt hakemus 30.9. mennessä ja lähetä se osoitteeseen: heini.kahkonen(at)humak.fi

Esittelypisteet ovat ilmaisia, paikkoja on rajoitetusti.

Hakemuksessa on tultava ilmi:
- Toimiala
- Mitä tuotteita/palveluja tarjoat
- Kiinnostus ennalta sovittuihin yritystapaamisiin tapahtuman aikana (toiveita yrityksen toimialasta?)
- Nettisivut ja yhteystiedot

Kehy toteuttaa ennen tilaisuutta paikallisille yrityksille suunnatun liikelahjakyselyn, jossa ennalta jo haarukoidaan tarpeita treffejä varten ja markkinoidaan tapahtumaa.

Luotsie-hanke järjestää mahdollisuuden tutustua tapahtumatiloihin etukäteen! Tervetuloa messupisteistä kiinnostuneet info/suunnittelutapaamiseen Imatran Kulttuuritalon Kahvila Virtaan ke 28.9. klo 11. Tapaamisen jälkeen on mahdollista käydä vierailemassa Siitolan kartanolla.



Tilaisuuden järjestävät Luotsie – uutta luova yrittäjyys Etelä-Karjalassa –hanke (Humak ja Saimaan amk) sekä Imatran seudun kehitysyhtiö Kehy oy.


Lisätietoja:
Heini Kähkönen, asiantuntija, Humak, puh. 020 7621 368, heini.kahkonen(at)humak.fi
Laura Peuhkuri, Innovaatioasiantuntija, Kehy, puh. 044 7607266, laura.peuhkuri(at)kehy.fi

maanantai 12. syyskuuta 2016

Luovaa osaamista esillä Start Up Millilla Lappeenrannassa 20.9.-21.9.

Aiemmin kirjoitin hausta Luovan osaamisen viikolle Start Up Millin tiloihin Skinnarilan Technopolikselle. Koska hankkeemme ensisijainen tehtävä on palvella kohderyhmäänsä eli yrittäjiä, oppilaitoksia ja organisaatioita, toiveitten mukaisesti typistimme viikkoa kahteen aamuun. Laajensimme myös kutsua tulla kuulemaan luovien osaajien tarjontaa start up -yrittäjiä laajemmalle yleisölle. Mitä on siis tiedossa ensi viikolla?

Skinnarilassa kuhisee monipuolista osaamista mm. kaupallisella alalla sekä it- ja teknologiapuolelta. Lisäksi maakuntamme on pullollaan luovan alan osaamista. Haluamme auttaa eri aloja kohtaamaan yhä paremmin! Siksi järjestämme nyt pop up -esittelyhetken kahtena aamuna: ti 20.9. ja ke 21.9. Skinnarilassa Start Up Millin tiloissa. Toivotamme tervetulleiksi kaikki alueella sijaitsevat yrittäjät ja muut aiheesta kiinnostuneet! Tilaisuuden aikana StartUpMillin tilat ovat auki kaikille. Näytillä on paikallista osaamista hyvinvoinnin, draaman ja viihtyisimpien toimitilojen saralla. Esittelyt järjestetään avokonttoritiloissa Saimaan amk:n työpisteellä.

Start Up Mill sijaitsee osoitteessa: Laserkatu 6, 53850 Lappeenranta.
Käynti osoitteesta Teknologianpuistonkatu 5, parkkipaikalta katsottuna vasemman puoleinen rakennus.

Esittelytilaisuudessa mukana ovat:

Ti 20.9. klo 9-10
Lilla Saaristo, Hyvinvoinnin Vuoksi Oy
Monialaisia koulutus- ja hyvinvointipalveluita. Palvelut sopivat erityisesti henkilöstön/ yrittäjien sparraamiseen.
Henna Laitinen, DraamaSaapas
DraamaSaapas tuottaa draamallisia menetelmiä sosiaalialalle, yrityksille, seuroille, järjestöille, sekä yksityisille. DraamaSaapas leikittää, kouluttaa, opettaa ja esiintyy.
Mari Ravattinen, MielenMelodiat
Digitaaliset hyvinvointivalmennukset niin kuluttajille kuin työyhteisöille.
Anna-Mari Tossavainen, ArtemanoAcoustics
Akustiikkalevyt, akustiikkareliefit ja akustiikkaan liittyvät oheistuotteet.

Ke 21.9. klo 9-10
Antti Nieminen, taideseppä, Vaskitsa
Seppä, kultaseppä ja kuvataiteilija.
Lilli Huurrekorpi, Sisustusfuksia
Vihersisustus, viherkasvien huollot ja kunnostukset, viherkasviseinät.
Kristiina Heikinheimo, Ideamentor
Viestintävalmentaja. Voimaravalmentaja. "Läsnäolokohtausten järjestäjä". Sivutoimena sisustuspalvelut. Tee itsetuntotesti -lomakkeen saat Kristiinalta ja voit varata ajan palautekeskusteluun.
Henna Laitinen, DraamaSaapas

Tilaisuuden järjestää Luotsie – uutta luova yrittäjyys Etelä-Karjalassa -hanke (Humanistinen ammattikorkeakoulu ja Saimaan ammattikorkeakoulu).

Lisätietoja: asiantuntija Heini Kähkönen, Humak TKI-Etelä-Karjala,
heini.kahkonen(at)humak.fi, puh. 020 7621 368


torstai 8. syyskuuta 2016

Kesä Luotsie-hankkeen parissa

Syksy saapuu ja kesä alkaa olla takanapäin. Samoin työni Luotsie -hankkeen projektiassistenttina on päättynyt ja kolmannen vuoden markkinoinnin opinnot Saimiassa puolestaan alkaneet.

Kevät ja kesä Luotsien parissa on ollut mielenkiintoinen ja erittäin antoisa. Olen saanut mahdollisuuden tutustua paikalliseen luovan alan yrittäjien laajaan verkostoon, sekä heidän tarjoamiinsa tuotteisiin ja palveluihin. Toisaalta toteuttamamme yrityskartoituksen myötä olen päässyt selvittämään myös paikallisten yritysten tarpeita luovan alan palveluiden ja tuotteiden suhteen. Monella yrityksellä on kiinnostusta ja halua hyödyntää paikallista osaamista. Usein yrityksillä on ongelmana resurssien rajallisuuden lisäksi aika, monellakaan yrityksellä ei ole aikaa lähteä itse selvittämään laajalti tarjontaa tai markkinatilannetta. Tässä yhteisten kanavien ja toimivien verkostojen tärkeys nousi erityisesti esille. Yritykset haluaisivat tavoittaa tarvitsemansa palveluntarjoajat helposti ja nopeasti.

Olen myös muiden Luotsien projektiassistenttien tavoin ollut mukana Taipalsaari-päivien tohinoissa. On ilo huomata, kuinka kunnassa halutaan panostaa kaikkien kuntalaisten ja etenkin nuorten palveluihin ja hyvinvointiin. Nuorisotalo Helmessä on mukava tunnelma ja ohjaajat tekevät erittäin arvokasta työtä nuorten parissa. Toteutimme Helmi Idea innovointipajan osana Taipalsaari-päivien nuorisoillan ohjelmaa. Mielestäni nuorten aktivoiminen ja heidän kuuntelunsa edesauttaa kunnan tarjoamien palveluiden kehittämistä ja kunnan sekä kuntalaisten keskinäistä kommunikointia. Kuuntelulla ja mielipiteiden vaihtamisella on palveluiden kehittämisen kannalta iso merkitys.



Luotsien kautta löytyi myös kontakti opinnäytetyöni tekemiselle ja sain hankkeen kautta vinkin paikallisesta yrityksestä, joka etsi opinnäytetyön tekijöitä. Otin yhteyttä yritykseen ja näin opinnäytetyöprosessi sai alkunsa. Yrityksen tarpeiden pohjalta löytyi myös erittäin mielenkiintoinen aihe, joka oli kiinnostanut minua jo opintojeni alussa. Tässä hyvä esimerkki siitä, kuinka Luotsie mahdollistaa myös oppilaitosten ja yritysten välistä yhteistyötä. Tämä on opiskelijan näkökulmasta ensiarvoisen tärkeää, esimerkiksi opiskelijoiden saaman kokemuksen sekä työllistymismahdollisuuden kannalta.

Skinnarilan kampuksella on valtavasti potentiaalia sekä osaamista opiskelijoissa ja paikallisen elinkeinon edistämiseksi olisikin hyvä, että yritysten ja opiskelijoiden yhteistyö alkaisi jo opiskeluaikana. Tähän tähdätään esimerkiksi LUT:n ja nyt myös Saimian yhteisen Firmatiimin toiminnalla, jossa itsekin aloin vastikään työskennellä. Kaikki yhteistyötä, paikallista yritystoimintaa ja liike-elämää kehittävät toiminnot ovat koko maakunnalle elintärkeitä. Luotsien kautta olenkin saanut arvokasta kokemusta paikallisen yritystoiminnan kehittämisen tärkeydestä. Myös oma kiinnostus ja halu olla mukana edistämässä yhteistyötä ja verkostoja on noussut esille Luotsien kautta. Työskentely Firmatiimissä onkin luonteva jatkumo tälle tavoitteelle ja odotan innolla mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Mukavaa syksyä!

Elsa Melkko
Liiketalous, Saimaan ammattikorkeakoulu